Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δημιουργία κόμβου στο Echolink

Για να δημιουργήσετε ένα link στο echolink χρειάζεστε , έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με το ίντερνετ , ένα πομποδέκτη HF/VHF/UHF και ένα interface που θα συνδέσει τον πομποδέκτη με τον υπολογιστή.
1 Βήμα. Κατεβάζουμε την εφαρμογή Echolink και την εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας η url : http://www.echolink.org/register_data.jsp
2 Βήμα . Επικύρωση του χαρακτηριστικού μας . Πρέπει να σκανάρουμε την ραδιοερασιτεχνική μας άδεια από την πλευρά που έχει το callsing μας και να την αποθηκεύσουμε στον σκληρό δίσκο σε format .jpeg , κατόπιν πάμε στο link http://www.echolink.org/validation/ , συμπληρώνετε την φόρμα με το call σας και φορτώνετε την φωτογραφία της άδειας σας , το site θα σας στείλει την επικύρωση στο email σας , αυτήν την διαδικασία θα την κάνετε και για το link και για το repeater (L/R).

3 Βήμα . Ανοίγουμε πόρτες για την εφαρμογή echolink στο τείχος προστασίας των windows & router .

Για να ανοίξουμε πόρτες στο τείχος προστασίας του router πρέπει να ανοίξουμε τον browser μας π.χ. Internet Explorer και στην γραμμή διεύθυνσης να εισάγουμε την IP μας



τοποθετούμε το user name & password και κάνουμε είσοδο στις ρυθμίσεις του router μας , εκεί θα ψάξουμε το link που θα μας οδηγήσει στην καρτέλα όπου θα ανοίξουμε τις πόρτες του echolink στο τείχος προστασίας.

4 Βήμα . Κατασκευή του interface , είναι ακριβώς το ίδιο με το interface που χρησιμοποιούμε στα ψηφιακά mode.


Εάν ο πομποδέκτης σας έχει connector mini – din στο πίσω μέρος , μπορείτε να φτιάξετε ακριβώς το ίδιο με το σχέδιο της παραπάνω φωτογραφίας , σε όλες τις μάρκες πομποδεκτών οι connectors mini – din έχουν τις ίδιες συνδέσεις. Εάν δεν διαθέτει ο πομποδέκτης σας connector mini – din , χρησιμοποιήστε το ίδιο σχέδιο με την διαφορά αντί για mini-din θα περάσετε τα data in & out & PTT από το μικρόφωνο του πομποδέκτη με αντίστοιχο connector. Το Link που θα δημιουργήσετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα VHF & UHF αλλά και στα HF δεν το αναφέρει αλλά ούτε το απαγορεύει η άδεια χρήσης του Echolink , βέβαια στα βραχέα θα ταλαιπωρηθείτε λίγο στο να ρυθμίσετε τα ποτενσιόμετρα ήχου αλλά θα σας δουλέψει και σε συχνότητες HF. Στην παρακάτω φωτογραφία θα δείτε το δικό μου link SV1HAG-L το οποίο το σύνδεσα με το link του SV1EAG-L και η συχνότητα εξόδου - εισόδου του link από τον πομποδέκτη ήταν 431135 Khz στα UHF.

Οι ρυθμίσεις του προγράμματος είναι πανεύκολες θα τις βρείτε εύκολα εκτός αν είστε (ξανθιά…) αν ισχύει αυτό ελάτε σε επαφή μαζί μου είτε από VHF/UHF or skype.
73 de sv1hag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.