Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Driving Stepper Motor Using PIC 16F84A.



Οδήγηση βηματικού κινητήρα από τον PIC 16F84A. Με αυτήν την κατασκευή είμαστε σε θέση με τρία κουμπιά και ένα ποτενσιόμετρο να κινούμε οποιοδήποτε βηματικό κινητήρα διπολικό ή μονοπολικό μεγάλης ή μικρής ισχύος φτιάχνοντας βέβαια το κατάλληλο οδηγό κύκλωμα (δέστε σε παλαιότερη ανάρτηση μου για την κατασκευή οδηγών κυκλωμάτων) . Με τα τρία κουμπιά δίνουμε εντολές να κινηθεί ο βηματικός κινητήρας  δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα ή να σταματήσει και την ταχύτητα της περιστροφής την ρυθμίζουμε με το ποτενσιόμετρο όπως θα δείτε στο βίντεο. Οι εφαρμογές πάρα πολλές μια που η κίνηση ενός stepper motor για εμένα είναι η αρχή της ρομποτικής , τώρα για ραδιοερασιτεχνική  χρήση : α) Γύρισμα του μεταβλητού πυκνωτή και πηνίου του antenna tuner τοποθετημένου στον ιστό της κεραίας , β) κατασκευή κεραίας φιλοσοφίας SteppIR γ) Γύρισμα του μεταβλητού πυκνωτή μιας magnetic Loop κεραίας καθώς και με δεύτερο βηματικό κινητήρα περιστροφή της magnetic Loop κεραίας κ.λ.π.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το HEX & Simulation Proteus
Download  HEX & Simulation Proteus clik here
Φωτογραφία 1 του Project 




Φωτογραφία 2 σχηματικού κυκλώματος 

Φωτογραφία 3 δείχνει πως θα είναι η πλακέτα του poject , σε αυτό χρησιμοποίησα ένα μονοπολικό βηματικό κινητήρα μικρής ισχύος όπου το ULN2003 ήταν ικανό να τον περιστρέψει.

Το πρόγραμμα το έφτιαξα με το MPLAB IDE v.8.88  και το  εγκατέστησα στον Pic 16F84A με τον προγραμματιστή JDM του Γιαπωνέζου FENG ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά. Διαθέτει στην σελίδα του http://feng3.nobody.jp/4u/index_en.html δωρεάν το πρόγραμμα του programmer JDM PICProg4U , επίσης θα βρείτε και το PCB για να φτιάξετε την πλακέτα καθώς  και το σχηματικό για να εγκαταστήσετε τα υλικά ώστε να κατασκευάσετε μόνοι σας τον programmer JDM .  

Half step move stepper motor using PIC16F628A by sv1hag


73! de sv1hag


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.