Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Control 16 relay from RS232 using PIC16F876A


Η σειριακή πόρτα (RS232 , Com) από μόνη της μπορεί να μας δώσει σε δύο  pin , το pin 4 (DTR ) και στο pin 7 (RTS) με την βοήθεια προγράμματος στον υπολογιστή (High & Low) τάση κάνοντας χρήση της παραπάνω ιδιότητας της σειριακής πόρτας έχουμε την δυνατότητα να οπλίσουμε μόνο 2 ηλεκτρονόμους (relay) ενώ η παράλληλη πόρτα του υπολογιστή  έχει 8 pin με δυνατότητα  (High & Low) άρα μπορούμε να ελέγξουμε 8 ηλεκτρονόμους δείτε εδώ http://sv1hag.blogspot.gr/2012/04/control-parallel-port.html  . Τώρα τι γίνεται στην περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε παραπάνω από δύο ηλεκτρονόμους από μια  σειριακή πόρτα ; Την λύση του προβλήματος αυτού θα μας την δώσει ένας μικροελεγκτής ο οποίος θα μπει ανάμεσα στην σειριακή πόρτα και των ηλεκτρονόμων . Αυτός ο  μικροελεγκτής θα παίρνει εντολές από το πρόγραμμα που θα τρέχει στον υπολογιστή μας μέσου της σειριακής πόρτας και ανάλογα σύμφωνα με το πρόγραμμα που του έχουμε φορτώσει θα δίνει  (High & Low) τάση στα pin του . Στο συγκεκριμένο project που έχω κατασκευάσει παίρνει 66 εντολές  από τον υπολογιστή και ανάλογα ο μικροελεγκτής αφού επεξεργασθεί τις  εντολές που πήρε σύμφωνα με το πρόγραμμα που του έχω τοποθετήσει  , ελέγχει τους 16 ηλεκτρονόμους . Τώρα γενάτε και ένα άλλο πρόβλημα ότι ο μικροελεγκτής δουλεύει σε τάσεις TTL δηλαδή 5 Volt ενώ η τάση στην σειριακή πόρτα είναι ( +12V -12V) για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει να μετατρέψουμε  την σειριακή τάση των 12V σε τάση TTL των 5 V , αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε με τρανζίστορ είτε  με έτοιμο μετατροπέα όπως το  MAX232 που χρησιμοποίησα και εγώ. Ως μικροελεγκτή έχω χρησιμοποιήσει τον PIC16F876A αυτόν είχα στο συρτάρι μου και καλύπτει τις ανάγκες του project ,το πρόγραμμα που έχω κατασκευάσει για τον υπολογιστή  και το hex για τον προγραμματισμό του pic κάντε κλικ εδώ  για να τα κατεβάσετε  στον υπολογιστή σας    είναι ΔΩΡΕΑΝ.  Βέβαια αν κάποιος θέλει να ελέγχει λιγότερους από 16 ηλεκτρονόμους θα σχεδιάσει το pcb σύμφωνα με τις ανάγκες του , αφού βέβαια εφαρμόσει πιστά το σχηματικό ως προς την σύνδεση του μικροελεγκτή με τους ηλεκτρονόμους ώστε όταν πατάει το κουμπί του relay 1 να ανοίγει ο πρώτος ηλεκτρονόμος  και όχι ο τρίτος ή ο δέκατος … Το πρόγραμμα που συνοδεύει την κατασκευή έχει και την δυνατότητα ημερησίων χρονοδιακοπτών και για τους 16 ηλεκτρονόμους έχω μεριμνήσει να λειτουργεί και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δηλαδή φορτώνει με την έναρξη των windows , αφού βέβαια γίνει η σχετική ρύθμιση στα Bios του υπολογιστή ώστε να ξεκινάει ο υπολογιστής μετά από επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος ύστερα από διακοπή ρεύματος . Αξίζει όσοι βέβαια έχετε ανάγκη (και σίγουρα θα την έχετε πολλοί μια που οι εφαρμογές της κατασκευής είναι πάρα πολλές) από μια τέτοια κατασκευή να την κατασκευάσετε γιατί στο εμπόριο θα την βρείτε ακριβότερη από τι θα σας κοστίσει αλλά και να μην ίσχυε αυτό η ικανοποίηση της κατασκευής θα σας το ξεπληρώσει όπως και σε εμένα.
Φωτογραφία 1. Σχηματικό.

Φωτογραφία 2-3. Πλακέτα μετατροπής σε TTL τάση από το MAX232.

Φωτογραφία 4. PIC16F876A

Φωτογραφία 5-6. Πλακέτα προστασίας με τα optocoupler PC817.


Φωτογραφία 7-8. Πλακέτα ηλεκτρονόμων.


Φωτογραφία 9. Πρόγραμμα για τον έλεγχο των 16 ηλεκτρονόμων 






1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή σχεδίαση. Θα το κατασκευάσω για να μπορώ να αλλάζω τα LNB στον δορυφορικό μου δέκτη. Αν σε κάθε έξοδο βάλω και ένα 4πλο Diseqc θα μπορώ να έχω 64 δορυφορικές θέσεις !!!! που θα τις αλλάζω με το laptop.
    Το 8πλο Diseqc ver1.1 έχει πάνω από 80 ευρώ. 16πλο δεν υπάρχει.
    Ευχαριστώ για την δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.