Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Θερμοηλεκτρική ψύξη με το φαινόμενο Peltier


Εντέλει το  φαινόμενο Peltier (θερμοηλεκτρική ψύξη) απεδείχθη άνθρακες ο θησαυρός για ραδιοερασιτεχνική χρήση όπως π.χ. για ψύξη ενισχυτή με τρανζίστορ .Ύστερα από επανειλημμένα πειράματα κατάλαβα ότι είναι χαμηλής αποδοτικότητας, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τι  μεταφέρει.  Έχουμε αύξηση του κόστους γιατί πρέπει να τοποθετηθεί  μεγαλύτερη ψήκτρα από τι μιας ψήκτρας που χρησιμοποιείται για την ψύξη μιας πηγής χωρίς το στοιχείο Peltier  για τον λόγο ότι με την χρήση του στοιχείου Peltier πρέπει η ψήκτρα να είναι ικανή να αποβάλει την θερμοκρασία της πηγής συν (+) την θερμοκρασία που  παράγει   το στοιχείο Peltier στην θερμή πλευρά του. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι για την σωστή λειτουργία της ψύξης με το στοιχείο Peltier πρέπει να ελέγχεται από μικροελεγκτή  ο οποίος θα παίρνει την θερμοκρασία από έναν αισθητήρα και μέσου PWM θα ελέγχει τις στροφές του ανεμιστήρα της ψήκτρας καθώς και να ανοίγει το κύκλωμα αν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας  πράγμα ασύμφορο για τα ηλεκτρονικά μας κυκλώματα.  Συμπέρασμα παραμένουμε στους κλασικούς ανεμιστήρες για την ψύξη των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών.
Ευχαριστώ τον συνάδελφο SV1QXX τον Θοδωρή που μου έδωσε το στοιχείο Peltier για να πειραματιστώ και να δω αν θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω στις κατασκευές μου.
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε με την ισχύ που έδωσα πήρα μια διαφορά 50 βαθμών Κελσίου θερμής – ψυχρής πλευράς του στοιχείου καθώς επίσης ότι έφθασα και σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός .

Τοποθέτηση του στοιχείο Peltier πάνω στην ψήκτρα που έχει ενσωματωμένο ανεμιστήρα.


Θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου ψυχρής πλευράς του στοιχείου Peltier.

Θερμοκρασία κάτω του μηδενός -0,3 βαθμών Κελσίου ψυχρής πλευράς του στοιχείου Peltier.

Διαφορά 50 βαθμών Κελσίου θερμής – ψυχρής πλευράς του στοιχείου Peltier.



Πληροφορίες του στοιχείου Peltier από το datasheet του υλικού για ποια τάση και ισχύ πρέπει να δώσουμε στο στοιχείο  Peltier για να πάρουμε την επιθυμητή διαφορά θερμοκρασίας της θερμής από την ψυχρή πλευρά του στοιχείου.


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.